2011. november 13., vasárnap

Az 1. sz. pogácsa


Biztosan észrevettétek, hogy egy ideje nem tettem ki semmilyen receptet. Nos, ennek több oka is volt: egyrészt az elmúlt két hétben egyszerűen alig volt időm bármire is, úgyhogy jól bevált, gyorsan elkészülő, semmi különös ételeket főztem, másrészt az édességeket mindig rögtönöztem, az arányokat pedig ott éppen sosem volt időm leírni, úgyhogy így nem egy finomság receptjére keresztet vethetek. Ezt különösen egy kekszes-marcipános-amarettós süti esetében sajnáltam, azóta bánom, hogy nem írtam le, mert mennyei volt... A fogások harmadik csoportja pedig teljesen hagyományos forrásokból merítődött, ezeket elvből nem szoktam beírni, hiszen pl. Horváth Ilona szakácskönyve mindenki számára hozzáférhető.

De most kivételt teszek, mert ugyan a lenti recept is H. I. alapművéből való (többé-kevésbé), mégis ez - dobpergés - az Én Legkedvencebb Pogácsám. Kb. 15 éve sütöttem meg először, az egyik első konyhai alkotásom volt, de a szerelem azóta is töretlen. Számomra tényleg ez a pogácsák pogácsája, úgyhogy ezúton is hálatelt szívvel gondolok Horváth Ilonára, amiért megjelentette ezt a receptet.

Egy kicsit átalakítottam, szerintem ha lehet fokozni, így még finomabb lett. Legutóbb vendégségbe vittük, még melegen - szerénységem tiltja, hogy idézzem a véleményeket. :-) Süssétek meg, ha még esetleg nem tettétek volna, nagyon érdemes...kivéve persze ha éppen fogyókúráztok. Na akkor igazán nem ajánlom, legutóbb én is ezzel buktam be a dolgot. :-)


Juhtúrós pogácsa


Hozzávalók:

60 dkg liszt
1 zacskó szárított élesztő
0,5 dl tej
25 dkg vaj vagy margarin
25 dkg juhtúró
2 tojássárgája
2 dl tejföl
5 dkg reszelt sajt (füstölt)
1 dkg só
1 kávéskanál cukor

A tetejére: 1 felvert tojás, 5 dkg reszelt sajt (füstölt)

Elkészítés:

Ha nincs kenyérsütő gép a háznál, az élesztőt futtassuk fel előbb a tejjel és a cukorral, ezután adjuk bele a többi hozzávalót, és dagasszuk meg a tésztát.
Ha van kenyérsütő gépünk, egyszerre beletehetjük az összes hozzávalót, és tegyük kelttészta-programra.
Ha a tészta szépen megkelt, mondjuk a duplájára, nyújtsuk ki, és hajtsuk félbe, ezt is félbe, újra félbe, aztán nyújtsuk ki újra.Kenjük meg a tetejét a felvert tojással, szórjuk meg a reszelt sajttal, és szaggassuk ki (vagy ahogy én szoktam, pizzavágóval gyorsan kockázzuk fel).
A sütőt melegítsük 200 fokra, amíg bemelegszik, hagyjuk kelni a pogácsákat, majd tegyük sütőpapírral borított tepsire, és süssük meg, kb. 13-15 perc alatt.







Ez pedig egy ilyen finom, puha, meleg pogácsa mellé való finom, puha, meleg dal... verhetetlen kombináció egy hideg estére. :-)






4 megjegyzés:

  1. Ez a zene vasárnap reggelre is tökéletes volt, nem ismertem, de nagyon tetszik! A pogácsa isteni lehet :-) R.

    VálaszTörlés
  2. R., én is nemrég fedeztem fel őket, nagyon jók... a pogácsa pedig tényleg az :-)

    Katuci, a füstölt sajttól lehet, nem csaltam utólag a képpel egy picit sem :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretjük a sós sütiket, pogikat, főleg a kelt tésztából készülteket, úgyhogy kipróbálós! Fogyózni pedig majd holnaptól... (kb. két éve biztatom ezzel a mondattal magam :)

    VálaszTörlés